Truskawkowa porcja szczęścia!

Jednym z największych cudów lata są truskawki!
Tymczasem nastał dziwny humorzasty czerwiec...a z nim upały przeplatane zimnem i deszcze przeplatane wiatrem. Ale można przeżyć te humory natury. Bo czerwiec to truskawki!

Pół kilograma dziennie to dawka, która daje nam szczęście!

Można je jeść na milion sposobów. My dziś podajemy przepis na sernik na zimno z truskawkami.
Jest idealny na lato - szczególnie polecamy w upały -  jego smak jest niebiański. Rozpływa się w ustach, a po każdym kęsie ma się ochotę na więcej i więcej.

Składniki:
- biszkopty okrągłe
- 800g  zmielonego twarogu tłustego lub półtłustego
- 120g masła
- 4 żółtka
- 1 szklanka cukru pudru
- 50 dag truskawek
- galaretka owocowa
- 3 łyżki żelatyny

Tortownicę wyłożyć pokruszonymi biszkoptami. Przygotować galaretkę w zmniejszonej ilości wody (3/4 zalecanej) i odstawić w zimne miejsce do wystudzenia. Jajka umyć pod gorącą wodą. Twaróg, masło, żółtka i cukier dokładnie zmiksować. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, wystudzić i dokładnie wymieszać z masą serową, najlepiej mikserem na największych obrotach. Masę serową przełożyć na biszkopty i zagłębić truskawki (zostawiając część do dekoracji. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę, zagłębiając w niej truskawki.
Smacznego :)
Gotowanie nie musi być nudne!!!
Zaskocz siebie i kogoś bliskiego - my zainspirujemy!
photo: M. Piecha-Ziółkowska




Za inspirację i przepis dziękujemy Joannie Poniatowskiej - friend of Libelula!

Kamila

libelula

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz